External Repairs, Internal Redecoration and Lighting

Our brief was to undertake external repairs which had been identified in the Quinquennial Inspection, redecorate the interior, and provide a new lighting scheme
The original church was designed by Martin Travers and built in 1929-30 using largely local labour. Built using a distinctive yellow stock brick and heavily buttressed and pierced by plain rectangular iron-framed windows and copper roof. The most distinctive feature of the interior of the worship space is the barrel-vaulted ceiling with clerestory windows. Many of the interior features were also designed by Travers including the crucifix and reredos which still hang on the east wall. The building is Grade II listed

The repairs to the exterior masonry have been carried out in two phases, several years apart, but have involved the removal of hard, impervious cementitious pointing which was used in the 1990’s and which was causing the relatively soft brickwork to spall and lose its face and repointing with Lime mortar. Copper caps were put on the cable parapets to try and minimise water ingress through the brickwork, copper gutters have been refixed; steel windows have been overhauled and redecorated and a fall arrest system has been installed to provide safe access to the roof and clerestory windows for maintenance.
Internally, the previous layers of impervious paint were completely removed and the walls and ceilings were redecorated using a breathable mineral paint with a new colour scheme. In conjunction with this a new LED lighting scheme was designed and installed by CES as well as an upgraded Audio / Visual system.

Community Hall Extension

Our brief was to build a new community hall with additional meeting rooms as an extension to the church, to replace an existing, dilapidated hall and disused scout hut. This was our second major extension to this church within a decade.

Whilst the first extension on the south side provided a chapel and meeting rooms for the church family, this second extension on the north side had a much stronger focus on serving the local community. Both extensions, which in all have tripled the footprint of the original building, have been designed to be subservient to the origin church building, but creating welcoming and interesting places, including utilising the lower ground level on the north side to reduce the overall impact of the hall, while allowing it to be a tall, light, and airy space.
This extension also included the formation of a partial basement, providing essential storage, a youth room and a plant room for the Ground Source Heat Pumps which extract heat from five 100m deep boreholes under the car park which heats the extension.
The hall is used by a pre-school throughout the weekdays as well as numerous community groups.

More Work